5 forførende træmøbler fra moderne, danske designere

træmøbler

Ved du, hvad træ kan?

Altså hvad materialet virkelig kan, når det bliver brugt med perfektion i møbeldesigns?

Vi har måske svaret...

(Hint: De bedste træmøbler kan være mundvands-fremkaldende med flot æstetik og beundringsværdige med mesterlig teknik. Mere om dét senere i artiklen).

I denne artikel har vi fundet 5 pragteksemplarer på træmøbler fra moderne, danske møbeldesignere.

Vi har med andre ord lagt klassikerne som Hans Wegners Y-stol og Arne Jacobsens 7'er-stol på hylden for en stund, mens vi priser nye designmøbler.

Men først - hvorfor fokus på træ?

Hvorfor møbler i træ?

Træ er et fantastisk materiale af flere årsager...

🌳 For æstetikken: Træ har en naturlig udstråling, som nærmest kan bringe os tilbage til vores rødder i skoven. Alle træmøbler er unikke. De har hver deres åremønster og patina, som er 100% unikt.

🌳 For funktionen: Træ er holdbart og nemt at vedligeholde.

🌳 For snedkeren: Træ er godt at arbejde med. Det er nemt at skære i og det har en tilpas balance mellem hårdhed og blødhed.

🌳 For miljøet: Såfremt træet i møblerne er fældet på bæredygtig vis, så er træ et miljøvenligt materiale. Materialet er vedvarende - og altså ikke en begrænset ressourcer, fordi nye træer kan plantes igen.

Noyer: Spisebord i Valnøddetræ

Med en helt fantastisk og karakteristisk brug af valnøddetræ har den danske designvirksomhed fortjent en plads i denne artikel.

De fleste møbler har et råt udtryk, der fungerer godt som kontrast i bløde, nordiske indretninger.

Helt konkret har vi til denne artikel valgt et af Noyers spisebord. Vi lader lige møblet tale for sig selv:

Noyer spisebord

Spisebordet er et pragteksemplar på æstetik og mesterlige snedker-skills i en mørkebrun udformning af valnøddetræ.

Man kan se bordets fine håndværksarbejde på tillægspladerne, der kan sættes på bordet ved brug af to metalcylindere. Pladerne er fra den samme planke som selve bordet, og det samme, flotte mønster i træet går igennem både bordet og tillægspladerne.

Noyer-spisebord-med-tillaegsplade
Tillaegsplade-til-noyer-spisebord

Spisebordets ben røber også, at der virkelig er blevet tænkt over æstetikken. Bordet har nemlig - som noget meget utraditionelt - kun tre ben.

Alt dette giver spisebordet et unikt udtryk, som gør, at bordet kan blive et centrumspunkt i mange indretninger.

Bag spisebordet er Noyer, en designvirksomhed med værksted i København. Ordet "Noyer" [nåjæ] betyder på fransk valnøddetræ, og der er altså en gennemført dedikation til træsorten.

Noyer har også været med i Danmarks næste klassiker på DR, hvor fem designere skulle producere seks forskellige typer af møbler. Til sidst blev et vindermøbel kåret som "Danmarks næste klassiker", hvilket inkluderer udstilling på Danmarks Designmuseum.

Mei Wood: Skænk i røget egetræ

Det næste træmøbel er et fantastisk eksempel på, hvor bærende et flot mønster kan være i indretningen. Møblet er fra Mei Wood, som er et snedkeri med fokus på træ- og pladematerialer. Snedkeriet laver nogle enestående unika-møbler, og som kunde kan man får sit behov dækket.

Træmøblet er en skænk i røget egetræ. Skænken har et fantastisk mønster bestående af symmetriske terninger i forskellige nuancer på facaden af det flotte træ.

Skænk-i-røget-egetræ
Skænk-med-skuffer-træ
Egetræsskænk

Isabel Ahm: Lænestol i egetræ

Eldr lænestol

Den næste designer har ligesom Noyer været med i TV-programmet Danmarks næste klassiker.

Hun hedder Isabel Ahm, og hendes møbeldesigns bliver produceret i samarbejde med snedker Signe Lund, som hun har skabt virksomheden Ahm & Lund med.

Isabel har gået på The Royal Danish Academy of Fine Art, hvor hun i 2007 blev uddannet som møbeldesigner.

I en årrække har Isabel designet møbler i sit eget navn, og det er blevet til mange helt fantastiske designs, hvis man kigger på hendes Instagram.

Særligt har vi dog lagt mærke til stolen 'Eldr'. En stol med et helt majestætisk ryglæn, flotte cylinderformer og på samme tid en simpel enshed i farve og materiale.

Egetræsstol

Rasmus Bækkel: Spisebordsstol i egetræ

Spisebordsstol egetræ

Up next: En møbeldesigner, der virkelig kan lide at eksperimentere.

Rasmus Bækkel gør møblerne til skulpturelle elementer med en nytænkende stil. Det var en fornøjelse at se på, da han deltog i Danmarks næste klassiker (med bl.a. Noyer og Isabel Ahm).

Rasmus er også uddannet hos The Royal Danish Academy of Fine Art, og han designer både sine egne møbler, samt møbler for danske møbelfirmaer som Frama og Brdr. Krüger.

Vi er faldet over Rasmus' 'F Chair' spisebordsstole i egetræ. Det er et simpelt meget æstetisk og klassisk design med ligheder til Y-stolen af Wegner.

B-Fex-F-chair-stol

Nicolaj Bo: Hylde i massiv eg

Nicolaj Bo er en designvirksomhed med speciale i snedkerkøkkener. Virksomheden består af en flok ildsjæle, der alle har en helt særlig tilknytning til branchen og det gode håndværk.

Nicolaj Bo har produktion og tegnestue samlet under et tag i Københavns sydhavn, hvor arkitekter og møbelsnedkere arbejder tæt sammen om tilblivelsen af de enkelte møbler. Ud over snedkerkøkkener og garderobeløsninger skaber Nicolaj Bo løbende små serier af møbler i mindre skala, med afsæt i det gode håndværk og et bæredygtigt materialeunivers.

Nicolaj Bo har skabt en simpel hylde i massivt egetræ. Hylden er opkaldt NB 32 og den kan fås i en, to eller tre sektioner.

Hylde i massiv eg

Hylden NB 32 er fleksibel og hylderne kan rykkes rundt, som det ønskes. På den måde kan man rykke om, som man får flere eller færre ting at opbevare.

For eksempel kan man forestille sig, at man i perioder har en god vineddike, noget godt krydderi eller en flot vase med blomster, som man gerne vil stille på træhylden. Man kan også vælge at anvende hylden, som den klassiske amagerhylde, i stuen eller andre rum i hjemmet, hvor man har lyst tl at udstille enkelte smukke genstande.


Nicolaj Bo Hylde

Med denne artikel har vi vist, hvor forførende træ kan være som materiale i møblerne. De 5 danske designere i artiklen er klart værd at huske, og de får stor anerkendelse herfra for at skabe fremtidens træmøbler.

Tak fordi du læste med.

Om forfatteren

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *